Ajaminen

Kultaisten kärryjen kirous

Tilannepäivitys 19.6: kärryt ovat haettavissa tänään Vermosta! Oi, onnea! Jätän kuitenkin alkuperäisen tekstin tähän alle kuvastamaan eilisiä tuntojani ja kärryprojektin hitautta.

**************************************

Vuoden suurin yllätys hevosasioissa on ollut se, miten vaikeaa voi olla koppakärryjen ostaminen harrasteponille. Onko se yhtä vaikeaa kaikille vai onkohan ylleni vain laskeutunut kultakärryjen kirous?

Kaksi kuukautta kärrykaupoilla

Kerroin blogissani 15.4. kaksi kuukautta sitten, että olen tilannut Desperadon koppakärryt. Niistä ei kuulunut yli kuukauteen mitään. Sinä aikana ehdin jo vakuuttua, että minulle tehtiin oharit. Se ei sinänsä haitannut, koska odotellessani sain tietää, että minun kannattaa muutenkin tilata vähän laadukkaammat Royal Rochard -koppakärryt. Kultaisina, tietysti, ja normaalia lyhyemmillä aisoilla.

Koska suoraan Royalin kautta ostettuna kärryt olisivat kuljetuksineen tulleet paljon kalliimmiksi, tilasin ne Hevarilta 5. toukokuuta. Hevarin nettisivuilla lupailtiin 2-3 viikon toimitusaikaa, mutta osasin suhtautua siihen varauksella, koska Royalin tehtaalla puhuttiin 3-4 viikosta. Odottelin lopulta viisi viikkoa, mikä oli sinänsä ok, koska olin sanonutkin, ettei minulla ole kiire.

Jossain vaiheessa toukokuun lopussa myös Desperado-kärryjen myyjä palasi asiaan. Kerroin, että luulin koko homman peruuntuneen pitkän hiljaisuuden jälkeen ja että olin tilannut jo kärryt muualta. Asia oli ok ja jäin odottamaan kultakärryjä.

Viime viikon tiistaina sain ilouutisen, että tehdas oli saanut viimein kärryt valmiiksi ja ne ehtisivät jo seuraavana päivänä Vermon iltaraveihin noudettavaksi. Vuokrasin ison pakettiauton, otin sille parinkympin vastuuvakuutuksen ja ilmoitin tallille, että nyt odotetut kärryt ovat tulossa.

Eivät muuten tulleet. Jokunen tunti ennen raveja Hevarin yhteyshenkilö soitti ja kertoi pahoitellen, että ensimmäistä kertaa ikinä rahti oli mokannut. Kultakärryt eivät olleet mukana matkassa, vaikka kaikki muut kärryt olivat tulleet asianmukaisesti perille. Sovimme, että vuokra-auton hinta hyvitetään kärryjen hinnasta ja noudan kärryt, kun Hevari on saanut ne haltuunsa.

Huomenna olisi taas iltaravit Vermossa ja Hevari ehkä paikalla. En ole vielä saanut vahvistusta, ovatko kärryt tulossa huomenna Vermoon noudettaviksi, mutten ole toisaalta varma, ehtisinkö tällä varoitusajalla saada autoakaan vuokralle. Luultavasti homma siis venyy taas ainakin viikon eteenpäin.

Ilmeisesti tällainen yksityinen pullaponin sunnuntaiajelija ei ole kärrybisneksen himotuinta asiakaskuntaa tai sitten kärrybisnes vaan on vähän verkkaista. Harmittaa silti, kun ainakin minulle tuon hintaluokan kärryt ovat kallis, iso ja erittäin odotettu hankinta. Onneksi en maksanut mitään etukäteen eli olen toistaiseksi vain pakettiauton vuokran verran tappiolla Sen saan takaisin hinnanalennuksena, kun haen ja maksan kärryt.

Ratkaisu kuolainongelmaan

Kuolaimet onneksi löysin ajohommia varten, nimittäin L-koon Turtle Tactiot! Niiden kanssa Reetu on ollut ohjasajaessa niin tyytyväinen, että pitää suunsa täysin rauhallisena. Ne ovat ilmeisesti riittävän leveät, jotta eivät nipistä suupieliä, ja riittävän ohuet, jotta antavat tilaa kielelle.

Myös ratsastaessa kuolaimet ovat olleet ok eikä Reetu vastustellut yhtään kevyttä tuntumaa edes laukassa! Kun laitan kuolaimet suuhun, Reetu rouskuttelee niitä vähän hoitopaikalla, mutta unohtaa niiden olemassaolon nopeasti ja on sen jälkeen täysin ok.

Ennen Turtle Tactio -kuolaimia ostin Reetulle Vision-sylinterikuolaimet kokeiluun. Jo ensimmäisellä kerralla kävi selväksi, että Reetu vihasi niitä. Se puri niitä pahemmin kuin mitään kuolaimia koskaan, mikä johtui luultavasti siitä, että ne veivät liikaa tilaa suussa. Myin kuolaimet eteenpäin masentavan kertakokeilun jälkeen ja toivon, että uuden omistajan hevonen suhtautuu niihin paremmin. Minusta ne olivat ihanat, mutta Reetu oli täysin eri mieltä.

Neue Schule Turtle Tactio – näillä mennään jatkossa ratsain ja ajaen!

Nyt tarvitsisin enää ne kärryt. Ihan sama minkäväriset.

Pääkuva: Royal Sulkyn FB-sivu (kuvan kärryt eivät liity tapaukseen)

1

6 Comments

 • Kaisa

  Mä toivon, että tämä on sellainen ”hyvää kannattaa odottaa ” projekti! Ja onneksi sait sentään autonvuokran vähennettyä kärryjen hinnasta, mutta eihän se näin pitkää odottelua tietenkään korvaa. Ilmoittaudun sitten vapaaehtoiseksi kärryttelyseuralaiseksi, kun olette ottaneet sopivasti tuntumaa!

  • piia

   Oi että, tule ihmeessä ja varaudu pitämään hatusta kiinni, kun ravi-Reetu kiitää halki Jäniksenlinnan! 😉 Kyllä mä kans uskon ja toivon, että tämä tarina saa onnellisen lopun, kuitenkin ihan luotettavien tahojen kanssa tässä oon tekemisissä. Syystä tai toisesta nyt vaan kestää.

 • Noora

  Minkä paksuinen Vision sulla oli Reetulla? Meillä Vision on toiminut hyvin (tosin se ohut 10 mm), mutta tuo Turtle Tactio myös kiinnostaisi. Se vaan taitaa olla turhan paksu Bondin suuhun, paksunee sen verran suupieltä kohti.

  • piia

   Visionin ajokuolaimen paksuus on 13 mm ja se oli Reetulle liikaa. Tactio on sieltä keskeltä, Reetun ongelmakohdasta, tosi ohut ja sitä ei ole ainakaan haitannut yhtään, vaikka kuolain on paksumpi suupielistä. Yksilöllistä tietty, mistä kukakin tykkää. 🙂 Noita Tactioitahan saa tilata vuokralle esim. Kultahevosen verkkokaupasta, eli niiden kokeilu ei ainakaan kirpaise lompakkoa pahasti. Jos päätyy ostamaan omaksi, vuokrahinta vähennetään vielä omien hinnasta.

   • Noora

    Kiitos Kultahevonen-vinkistä! Voisin jossain vaiheessa testata Taction, tosin tuo Vision on sopinut kyllä toistaiseksi hyvin. Tutkittiin suun mitanneen ell:n kanssa Tactiossa juurikin tuota suupielen tulevan osan paksuutta, kun Bondilla on koko suu niin tosi pieni ja kuolaimelle vähän tilaa. Keskiosasta Tactio varmasti on ok.

    • piia

     Visionissa on kyllä se hyvä puoli, että se on kauttaaltaan kapea! Minusta se oli muutenkin tosi hyvä ja hevosystävällisen oloinen kuolain, Reetu vaan ei ollut tällä kertaa samaa mieltä. 🙂 Reetun suu on kielentilalta ahdas, mutta yllättävän leveä, ja ehkä sen vuoksi leveneminen suupieliä kohti ei ole haitannut sitä Turtle Tactioiden kanssa. Tai sitten ne muuten vaan miellyttää sitä jostain syystä, esim. materiaalin takia, eipä näistä aina tiedä! Mutta olipa merkki tai malli mikä tahansa, tärkeintä on, että on toimivat kuolaimet, jotka hevonen hyväksyy.

     Kultahevoselta tilasin tosiaan omat Tactiot ensin vuokralle, sitten omaksi. Hyvin toimi kaikki! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *